Android Telefonları Hızlandırmak İçin İpuçları
Android Telefonları Hızlandırmak İçin İpuçları
Orta ve üst düzey akıllı telefonlar hem güçlü işlemci hem de yüksek RAM ile hayli süratli çalışıyorlar. Her ne kadar Android işletim sistemi ve birçok uygulama sistem kaynaklarını çokça kullansa da aslında orta ve üst segmentte durum bu. Fakat ne yazık ki giriş seviyesindeki telefonlar çoğunlukla beklenen performansı vermiyor. Depolama alanı, kullanılan uygulamalar ve Android güncellemeleri de aslında bu noktada büyük ehemmiyet taşıyor.
Ancak Android tarafında hem giriş hem de orta ve üst segmentte yer alan akıllı telefonları hızlandırmak için çeşitli metotlar mevcut. Bunun için öncelikle temel ipuçlarından başlamak gerekiyor. İleri düzeyde ise ek uygulamalar ve çeşitli misyonların sonlandırılması geliyor.
Android Telefonlar Nasıl Hızlandırılır?
Android’deki varsayılan uygulamalar ya da ayarlar aslında her vakit en düzgünü olduğu manasına gelmiyor. Münasebetiyle birkaç değişiklik yapmak ve telefonunuzun kimi ayarlarını düzgünleştirmek performansı değerli oranda etkileyebiliyor.
1- Ana Ekranı Pak Tutun
İlk prosedürlerden biri ana ekranı temizleme. Birçok farklı uygulama simgesinin ve araç çubuğunun yer aldığı ana ekran aslında düşük performanslı bir akıllı telefonun daha da yavaşlamasına sebep oluyor. Bu noktada tam zıddını uygulayıp ana ekranı olabildiğince basitleştirmek gerekiyor. Bilhassa canlı duvar kağıtlarından ve araç çubuklarından uzak durmakta fayda var. Zira her ikisi de aslında art planda telefonun sistem kaynaklarını fazlasıyla sömürüyor.
2- Farklı Bir Başlangıç Yönetici Kullanın
Normal koşullarda akıllı telefonunuz için varsayılan başlatma ayarları aygıtın en uygun özelliklerini sergilemek için tasarlanır. Yani her vakit süratli ve verimli olduğu manasına gelmiyor. Google Play Store’da çok sayıda üçüncü parti başlangıç yöneticisi yer alıyor. Nova Launcher ve Evie Launcher kullanarak başlangıç ayarlarınızı süratlice optimize edebilir ve telefonunuzun bu kolay usul sayesinde hızlanmasını sağlayabilirsiniz.
Nova Launcher (Android)
Evie Launcher (Android)
3- Varsayılan Web Tarayıcıyı Değiştirin
Android’deki varsayılan web tarayıcı Google Chrome’dur. Ancak masaüstünde olduğu üzere mobilde de aslında sistem kaynaklarından çokça kullanır. Hasebiyle varsayılan olarak gelen Chrome yerine Opera ya da Puffin üzere pek tercih edilmeyen fakat nitekim tahlil odaklı olan taşınabilir web tarayıcıları tercih edin. Opera’yı seçerseniz data sıkıştırma özelliği sayesinde sayfaların da süratlice yüklenmesini sağlayabilirsiniz.
Opera (Android)
Puffin (Android)
4- Gereksiz Uygulamaları Kaldırın
Gereksiz uygulamalar telefonunuza ekstra yük olur. Aslına bakılırsa Facebook gibi oldukça hantal bir taşınabilir uygulamayı kaldırmak bile yapılan testlere nazaran telefonun %15 oranında hızlanmasını sağlıyor. Bu noktada uygulamayı kaldırmak ve Facebook’a erişmek için tahlil taşınabilir web sitesi takviyesi olabilir. Kıymetlendirmekte fayda var. Ayrıyeten Facebook’un yanı sıra tanınan öteki birçok taşınabilir uygulamanın aslında ‘lite’ versiyonu da var. Hatta kapsamlı bilgi için aşağıdaki rehberimize göz atabilirsiniz.
5- Antivirüs Yazılımını Kaldırın
Mobil uygulama tarafında antivirüs uygulamaların birçok telefonu ziyadesiyle yavaşlatıyor. Üstelik bataryanın da süratlice tükenmesine sebep oluyor. Sırf Google Play Store ve Amazon App Store üzere onaylı uygulama mağazalarından uygulama indiriyorsanız çok fazla sorunla karşılaşmazsınız. Lakin tekrar de güvenliği elden bırakmamakta fayda var. İlla ki kullanacaksanız Eset’in taşınabilir tahlillerine göz atabilirsiniz.
6- Uygulama Senkronizasyonlarını Durdurun
Hava durumu, haberler, toplumsal akış ve daha birçok uygulama kategorisi aslında senkronizasyon mantığıyla her daim etkin kalıyor. Münasebetiyle daima bilgi çeken ve art planda süreç gerçekleştiren uygulamalar telefonun değerli oranda yavaşlamasına sebep oluyor. Tüm uygulamalar için senkronizasyon programlarını teker teker denetim edin ve vakit aralıklarını güncelleyin. Bunu da Android’de Ayarlar / Gizlilik üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. İsterseniz senkronizasyonu büsbütün kapatarak bilgi akışı için güncellemeleri elle de yapabilirsiniz.
7- Güncellemeleri Denetim Edin ve Yükleyin
Android’in her yeni sürümü aslında bir evvelkine oranla ortaya önemli performans farkı doğuruyor. Yani aslında başka bir değişle Android her geçen gün daha sağlıklı ve performanslı hale geliyor. Bu nedenle telefonunuzda güncellemeler varsa bunları mutlaka yüklemelisiniz. Elbette tüm üreticiler telefonları eşit aralıklarla güncellemiyor. Lakin tekrar de güncellemeleri denetim etmekte ve hem sistemsel hem de uygulamaların yeni versiyonlarını kullanmakta fayda var. Güncellemeleri denetlemek için Ayarlar / Uygulamaları Otomatik Güncelle seçeneğini faal edin.
8- Telefonunuzu Yine Başlatın
Telefonunuzun çok yavaşlaması üzere bir durumla karşılaştığınızda aygıtı baştan başlatın. Hatta bunu belli dönemlerde tekrarlayın. Örneğin yatmadan evvel telefonu şarja takarken kapatıp tekrar açın. Bu aslında işletim sisteminin ve sistem kaynaklarının üzerine binen yükü azaltacağı için performans konusunda da avantaj sağlar.
Rehberimizin bu kısmı aslında temel ayarları kapsıyordu. Bundan sonraki süreç direkt Android’in özel ayarlamaları sayesinde gelişmiş ipuçlarını temel alıyor.
9- Animasyonları Hızlandırın
Android, işletim sistemine akışkan bir görünüm veren ve kullanımı eğlenceli kılan animasyonlar barındırıyor. Bilinmeyen ayarlar sayesinde bu animasyonlar denetim edilebiliyor. Bu da elbette telefonun performansına direkt yansıyor.
Ayarlar / Sistem / Geliştirici Seçenekleri üzerinden Pencere Animasyonu Ölçeği, Geçiş Animasyonu Ölçeği ve Animasyon Müddet Ölçeği için .5X süreyi belirleyin. Bu, animasyonların uzunluğunu varsayılanlara oranla yarıya indirir. Doğal olarak performansı artırır.
Geliştirici seçeneklerini göremiyorsanız öncelikle aktifleştirmeniz gerekebilir. Bunun için de Ayarlar / Sistem / Telefon Hakkında kısmından Yapım Numarası kısmına gelmelisiniz. Bu kademeden sonra Üretim Numarası yazısına 5 sefer üst üste tıkladığınızda ‘Siz de bir geliştiricisiniz’ iletisiyle karşılaşırsınız ve süreç tamamlanır.
10- Farklı Bir ROM Deneyin
Özel bir ROM, Android işletim sisteminin evvelden yüklenmiş gelen tüm yazılımını değiştirir. Bu yüzden pek önerilmez lakin sistemi hayli hızlandırır. Telefonunuzun stok yazılımından şad değilseniz LineageOS üzere seçeneklere yönelebilirsiniz.
11- Art Plandaki Uygulamaları Denetim Edin
Android’de geliştirici seçenekleri altından uygulamaların art planda çalışma temposunu ayarlayabilmek mümkün. Fakat tekrar birtakım uygulamalar bu ayarları pek önemsemiyor ve tekrardan çalışmaya başlayabiliyorlar. Bu noktada ise devreye Greenify üzere uygulamalar giriyor. Greenify, uygulamaların art planda çalışmasını önlüyor. Üstelik bunun yanı sıra optimizasyon da sağlayarak sistem kaynaklarının daha verimli yönetilmesinde rol oynuyor.
İşe yarayan ipuçlarının yanı sıra aslında işe yaramayan yöntemleri de bilip buna nazaran hareket etmek gerekiyor. Telefonunuzun ne kadar hızlanacağı konusunda argümanlı açıklamalarda bulunan birçok uygulama aslında beklenenlerin büyük kısmını sunamıyor.
Greenify (Android)
12- Gereksiz Süreçleri Sonlandıran Uygulamalara Dikkat Edin
Play Store’daki en tanınan araçlardan biri görev sonlandırıcılar. Bu uygulamalar aslında telefonunuzu daha yavaş hale getirebilirler. Bir misyon sonlandırıcı, RAM’i boşaltmak için art plandaki uygulamaları kapatır. Böylelikle RAM’in performansının arttığı düşünülüyor fakat bu tam olarak bu türlü değil. Android, uygulamaları RAM’de tutmak üzere tasarlanmıştır. Böylelikle uygulamaları süratli halde geri yükleyebilir. Ek kaynakları boşaltmak gerektiğinde ise öbür uygulamaları kapatma yoluna gidecektir.
Daha da değerlisi, birtakım uygulama kullanımı sonlandırdıktan sonra tekrardan çalışmaya başlar. Zira art planda çalışması kuraldır. Bu daima durdurma ve çalıştırma süreci ise Android’in tam olarak işini yapamamasıyla sonuçlanır ve sistem daha çok yavaşlar.
13- Uygulamaları Elle Kapatın
Aynı sebeple, uygulamaları elle kapatma konusunda endişelenmenize gerek yok. Tekrar, Android bunu otomatik olarak yönetebilir. Android’in kaynakları boşaltması gerekiyorsa bir müddettir kullanmadığınız uygulamaları otomatik olarak kapatır.
14- Sürat Artıran Uygulamaların Vaatlerine Kanmayın
Optimizasyon ve sürat artırma ortasında çok büyük farklar var. Google Play’deki birçok uygulama aslında direkt büyük sayılarla performans artışı vadediyor. RAM güçlendirici, SD kart hızlandırıcı ya da öbür isimlerle ortaya çıkan yazılımlar aslında inanç vermiyor.
Tüm bu ipuçları aslında Android telefonların hızlanması için birçok farklı bilgi barındırıyor. Şayet sahiden çok eski bir telefonunuz varsa bu tip formüllerle hızlandıramıyorsanız yeni telefon satın alma periyodunuz yaklaşıyor demektir. Bu noktada tekliflerimize göz atabilirsiniz.