Konum Verilerimizin Nasıl İzlendiğini Öğrenince Telefonunuzda Ne Var Ne Yok Silmek İsteyebilirsiniz

03.12.2024
2
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-
Teknohaberim, teknoloji dünyasındaki en son gelişmeleri, yenilikleri ve trendleri takip etmek için kurulmuş bir platformdur. Amacımız, okuyucularımıza güvenilir ve güncel bilgi sunarak, teknolojiyle ilgili her türlü soruya yanıt vermektir.

İster faal bir internet kullanıcısı olun, isterseniz de hiç teknolojiden anlamayan birisi. Her an, her saniye pozisyon bilgilerimiz izleniyor, tıpkı başka bilgilerimiz üzere.

Bir kişinin nereye gittiğinden hangi görüşmeleri yaptığına kadar teker teker izlenen veriler, aslında sanıldığı kadar güç değil.

Üstelik konum izleme teknolojisine karşı çıkmak da bir o kadar zor! Pekala neden?

Konum bilgilerimiz hem aygıtlarımızın içindeki donanımlar hem de uygulamalar ve servislerin data toplama düzenekleri ile izleniyor.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Bu süreç ise günlük hayatımızda biz farkında olmadan gerçekleşiyor. Birinci akla gelen teknoloji ise GPS oluyor. GPS, aygıtın direkt uydularla ilişki kurarak pozisyonumuzu belirlediği bir teknoloji. Telefon, otomobil ya da akıllı saat üzere pek çok aygıtta bulunan GPS alıcıları, pozisyonumuzu şak diye belirliyor.

GPS kimse için sürpriz olmadı. Pekala ya öbürleri?

Mesela hücresel ağlar üzerinden de çarçabuk izlenebiliyoruz.

Telefonumuz, mobil bilgi bağlantısı için yakınımızdaki baz istasyonlarına bağlanıyor. Operatörler bu ilişki bilgilerimizi kullanarak yaklaşık pozisyonumuzu belirlemiş oluyorlar. Bu formül bir GPS kadar hassas olmasa da kırsal ya da kapalı alanlarda epeyce kullanışlıdır.

Hücreselden olur da Wi-Fi üzerinden olmaz mı? Wi-Fi ağlarının bulunduğu bölgeler, haritalanmış pozisyon bilgilerimiz ile eşleştirilmiştir. Telefonumuz yakındaki Wi-Fi ağlarını tarayınca pozisyonumuz, bu ağların haritalanmış datalarına dayanarak belirleniyor.

Bluetooth’u unutmamak gerek.

Kısa uzaklıklı bir teknoloji olduğu için Bluetooth, birkaç metre içinde pozisyon belirlemek için kullanışlı. Bilhassa iç yerlerde, hassas pozisyon takibi için kullanılıyor.

Bunun yanında hepimizin birinci akla gelenlerden birisi olan IP adresi ile pozisyon tespiti gayet mümkün. Bir web sitesine ya da uygulamaya girdiğinizde IP adresinizle adresiniz basitçe tespit edilebiliyor.

Telefonlarımızdaki uygulamalar, pozisyon izlemek için birebir.

Bu uygulamalar, genelde konum servislerine erişim talep ettiği için biz farkında olmadan üçüncü taraflarla bilgilerimizi paylaşabiliyor. Bir hava durumu uygulaması, bulunduğumuz pozisyonun bilgisini almak için pozisyon bilgilerimize erişirken bu datayı birebir vakitte reklam şirketlerine de satabiliyor.

Peki neden pozisyon bilgilerimiz izleniyor?

Bilgilerimizin izlenmesi, kullanıcı tecrübesini güzelleştirmek, reklam hedeflemek üzere çeşitli sebeplerden kaynaklanıyor.

Birçok insan için bu, itimat verici olabiliyorken birçok insan da kendisini “güvensiz” hissediyor. Aslında amaçlanan düzgün niyetli bir durum olsa bile bu bilgilerin paylaşılması hem etik değil hem de sağladığı yarar net olarak tespit edilebilmiş değil.

Kişinin mahremiyet gereksinimi, bu çeşit bilgilerin makus emelli kişi ve şirketlerin eline geçmesi durumunda ihlal edilmiş oluyor. Bu durumdan korunmanın en muteber yolu, bilgi paylaşımınızı gözden geçirmeniz ve gizlilik ayarlarını düzenlemeniz olacaktır.

Kaynaklar: geoforce, Trackobit

İlginizi çekebilir:

yazar avatarı
admin
Teknohaberim, teknoloji dünyasındaki en son gelişmeleri, yenilikleri ve trendleri takip etmek için kurulmuş bir platformdur. Amacımız, okuyucularımıza güvenilir ve güncel bilgi sunarak, teknolojiyle ilgili her türlü soruya yanıt vermektir.
REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.